6 dingen die Nederland kan leren van Australië

Na een maand op Bali te hebben gewerkt, hebben we onze eindbestemming bereikt: Perth.  Een Nederlander in Australië. We zijn hier nu sinds 21 augustus en dat betekent dat ik alweer behoorlijk wat kilometers in de benen heb zitten. Tja, wat kan ik zeggen? Perth leent zich uitermate goed voor duurlopen! Zeker nu het “winter” is (lees: 18 graden met zon en af en toe een regenbui). Bovendien zijn er een paar dingen die – zeker voor hardlopers – goed geregeld zijn. Daarom in dit blog 6 dingen die Nederland kan leren van Australië, uit de mond van een Nederlander in Australië.

6 dingen die Nederland kan leren van Australië

1: Een overvloed aan openbare toiletten

En nee, dat bedoel ik niet letterlijk. Bij de toiletten die ik tegenkom loopt er helemaal niets over. Hier zijn de openbare toiletten schoon. Wat zeg ik? Brandschoon! Bovendien heb ik nog nooit misgepakt op toiletpapier. Ook in parken zijn grote toiletgebouwen. Dat is echt even wat anders dan de half verkoolde Dixies in het Vondelpark. De bosjes induiken is hier niet nodig. Geld meenemen trouwens ook niet, want deze toiletten zijn gratis.

Nederlander in Australië

 

2: Schone fietstunnels

Als ik in Nederland door een (fiets)tunnel loop dan houd ik mijn adem in om de pislucht niet te hoeven ruiken. Is het een lange tunnel dan adem ik door mijn mond zodat ze me niet bewusteloos daar terugvinden. Hier in Perth is het anders. De zwervers slapen hier misschien wel hun roes uit, but they don’t shit where they eat. Waarom zouden ze ook, als er 150 meter verderop een schoon toilet op ze staat te wachten?

Nederlander in Australië

3: BBQ in het park

In Westerpark heb je ze wel, van die vaste openbare BBQ’s, maar tenzij je van plan bent om de vastgekoekte, verkoolde kipresten er vanaf te schuren, regel je liever je meestal eigen wegwerpexemplaar. Australiërs niet. Gedurende het hele jaar staan zij hun maaltijd te bereiden op de BBQ, dus dat ding moet góed zijn. In veel parken vind je hier dan ook BBQ’s met een grote gladde bakplaat die – net als de rest van het park (zie punt 4) – super schoon zijn. Kolen hoef je niet van thuis mee te nemen, want de BBQ is aangesloten op een gasfles.

Nederlander in Australië

4: Geen troep of poep

Om mijn hardloopselfies te maken zet ik mijn telefoon vaak op een randje en zet ik de zelfontspanner aan. In Nederland is dat opletten, want 9 van de 10 keer trap ik dan in de poep. Hier niet. Ze kennen het begrip ‘hondenuitlaatveld’ niet. Alle hondenkak wordt hier netjes opgeruimd en in de vuilnisbak gegooid door het baasje. Deze vuilnisbakken zijn ook niet te missen, want er ze zijn er in overvloed. Andere troep of (BBQ)afval wordt meteen opgeruimd. Het park en de stoep zijn immers van iedereen, toch?

Nederlander in Australië

5: Goedkoop of zelfs gratis openbaar vervoer

In het weekend maakten wij een fietsrit van 32 kilometer naar de kust, naar Fremantle. Op de terugweg leek het ons beter om met de trein terug te gaan aangezien het donker werd en Bas al een bier of wat op had. De fietsen mochten die dag (zondag) gratis mee de trein in. We betaalden iets meer dan 9 dollar voor twee personen, omgerekend is dat zo’n 6 euro ofwel 3 euro per persoon. In vergelijking met een NS-kaartje van Castricum naar Amsterdam Sloterdijk (ongeveer dezelfde afstand): 4,90 euro. Eerlijk is eerlijk, ik had verwacht dat het duurder zou zijn. Maar toch, in Nederland bijna 1,6 x zo duur en de fiets moet daar dan nog bij voor 6,20. Om nog wel even mijn punt wat sterker te maken: er zijn ook een paar gratis buslijnen in de stad, zoals de Red Cat die door het centrum rijdt. En – het allercoolst – er rijdt een chauffeurloos busje rond. De RAC intellibbus zijn ze nog aan het testen, wat betekent dat je ‘m gratis kunt proberen.

Nederlander in Australië

6: Helmen zijn normaal

Nederland is hét fietsland van Europa (ik wil zeggen van de wereld, maar sinds Katie Melua verkondigde dat er nine million bicycles in Beijing waren, weet ik het niet meer). Toch zie je, op een enkele peuter na, niemand eens fietshelm dragen. Ik zou het zelf ook niet doen hoor, ik ben toch niet gek. Terwijl we tijdens ons ritje naar Fremantle wel een helm op hadden. Ik besefte me pas dat dit gek was toen een vriendinnetje van mij reageerde op mijn foto. Iedereen heeft hier tenslotte een helm op. Logisch ook, want je bent hier tweederangs burger als je niet in de auto maar op een fiets zit; de automobilist heeft én neemt overal voorrang en scheurt hier gerust met 70 km/u over een druk kruispunt. Toch denk ik dat – als we het met elkaar maar normaal zouden vinden – het óók in Nederland veel beter zou zijn als fietsers een helm zouden dragen. Ook al zijn fietsers in Nederland natuurlijk eersterangsburgers 😉

Nederlander in Australië

Nederlander in Australië

Mijn rijtje bevat iets meer pis, kak en hygiënezaken dan ik van te voren had bedacht. Wie mij een beetje kent, kijkt daar vast niet van op. Wat kan ik er over zeggen? Het openbare leven lijkt hier wat comfortabeler dan in Nederland. Wat mij betreft kan Nederland op dat vlak nog heel wat verbeteren. Natuurlijk zijn er ook dingen die de Australiërs dan weer van ons zouden kunnen leren. Zouden jullie dat grappig vinden om te lezen? Het blog zal ik namelijk wel in het Nederlands gaan schrijven dus ik weet niet of Australië mijn ideeën dan wel oppikt 😉

Groetjes van Nederlander in Australië

One thought on “6 dingen die Nederland kan leren van Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Tips for when you are travelling on a budget

Since we left Amsterdam in July, we have been travelling to different Asian countries. Yes, we’ve been to Australia as…

What to expect when running in Chiang Mai

After running in Bali, Bangkok and Perth you can probably imagine that I really wanted to run in Chiang Mai…