Een prachtige route tussen de rijstvelden: Hardlopen in Ubud

Nadat we vorige week aangekomen waren op Bali, waren we al vrij snel tot de 'normale' orde van de dag gegaan. Zoals ik al zei, het avontuur was dan misschien al wel begonnen, de vakantie nog niet. Op woensdagochtend - na de tweede nacht - ging de wekker dan ook om 6:30 uur omdat ik een eerste poging wilde wagen om te gaan hardlopen. Verrassend genoeg lukte het me om daadwerkelijk op te staan. Ik was de jetlag overigens niet ontkomen hoor, de ontregeling kwam gewoon pas wat later.

Het eerste rondje liep ik dus in alle vroegte. Aangezien ik de weg nog niet kende in Ubud, ben ik vooral in het centrum gebleven. En dat klinkt meer dan het is, 2 lange straten met 2 korte straten die samen een rechthoekig rondje vormen. Hoewel ik het echt helemaal een prima rondje vond voor een tweede dag in Ubud, dacht ik wel: dit kan beter. Ga je hardlopen in Ubud? Dan is deze route echt een aanrader!

Hardlopen in Ubud is hardlopen tussen de rijstvelden

Al wandelend naar Sari Organik - een van de hotspots die ik jullie eerder aanraadde - raakten we een klein beetje off road. Voor zover je het in überhaupt een road kunt noemen dan, het is meer een pad. Eerst verhard, maar daarna onverhard, over een richel en langs een soort van afgrond. Hoewel er ergens daar nog een vrij groot hotel lijkt te zijn, zien we daar weinig van en lopen we er in de junglehotpsots langs af. Toen we op onze telefoon keken bleken we het paralelpad te hebben gelopen, die dus niet naar Sari Organik ging. Tussendoor kon je wel een oversteek maken: over een klein riviertje én een paar meter naar boven. Zo ontdekte ik deze super coole route die dus ook prima te hardlopen was.

Hardlopen in Ubud

De route

Aangezien ik zelf op zoek was naar leuke hardlooproutes in Ubud maar deze nergens kon vinden, deel ik in dit blog de specifieke route. Het is ongeveer 5 kilometer. Met het rondje hoofdstraten erbij is het 8 kilometer. Prima te doen dus!

Start: Rechts bij Starbucks de straat in

Ik start vanaf ons guesthouse, maar ik vertel vooral de start van de route naar de rijstvelden, zodat je deze zeker weet niet mist.

Als je recht voor de Starbucks staat, met je gezicht er naar toe, dan kan zie je rechts daarvan een straat met allemaal cementtegels waar mensen op geschreven hebben. Hier loop je in, en je loopt alsmaar rechtdoor. De weg maakt allemaal bochten, die loop je helemaal mee. Dan, in plaats van dood te lopen, gaat de weg over in een stijl pad omhoog. Dit is het begin van de route.

Hardlopen in Ubud

Pad volgen

Je volgt het pad een tijdje, zo’n kilometer denk ik. Je merkt dat het steeds minder druk is en het pad gaat over in een onverhard pad. Niet heel veel later loop je opeens midden in de tropen. Niet echt dan, want ergens zit daar dus een resort, maar die zie je niet echt. Je loopt hier langs water af over een klein pad en op sommige stukken loop je wel op een cementrand, waarbij aan één kant water is en aan de andere kant een jungle afgrond van een meter of 10. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar mijn advies is hier om te gaan wandelen in plaats van te rennen 😉

Hardlopen in Ubud

Mis het bruggetje niet

Een klein stukje verder is er aan de linkerkant een brug. Je loopt dan over de brug en dan ga je meteen weer naar links om aan de andere kant van het water een stuk terug te lopen. Niet veel later kom je een ‘trap’ tegen. Hier staat ook al ‘Ubud’ met een bordje aangegeven. Je loopt het pad verder af naar beneden. Op een gegeven moment kom je dus Sari Organik tegen aan je rechterhand. Voor een koffie later op de ochtend kan je daar heen, nu is het de bedoeling dat je verder loopt 😉 Nu kan je niet meer verdwalen: je volgt gewoon het pad, totdat je weer bij één van de drukke straten van Ubud uitkomt. Als je daar naar links gaat, kom je op een gegeven moment weer bij je startpunt uit.

Is hardlopen in Ubud eng?

Nee helemaal niet! Het mooiste uitzicht van Bali so far was op deze route. Ik bedoel, kijk nou:

Hardlopen in Ubud

Dit wil je toch niet missen? Af en toe zie je wel een kleurige hagedis. Eén keer vond ik een groen slangetje op het pad, maar die was al dood. Het enige vervelende vond ik de rijstverbouwers die hebben ontdekt dat er meer geld te verdienen valt aan de toeristen dan aan het verbouwen van rijstkorrels. Dan hebben ze een soort van tentje met souvenirs opgezet of vraagt een oud omaatje of je geen kokosnoot wilt drinken. Hoe ik daar mee om ga? Heel snel ‘Tidak Teri Makasi” leren zeggen (= nee dankje) en zorgen dat je vroeg in de ochtend klaar bent om te hardlopen in Ubud.

Voor Followfitgirls heb ik een artikel geschreven met mijn tips over hardlopen op Bali. Dit zijn meer praktische tips, bijvoorbeeld over wat ik zoal meeneem als ik ga hardlopen hier. Ga je hardlopen in Ubud? Dan is deze route echt een aanrader. Ook als wandelroute is het een prachtige route!

Heb jij mooie routes ontdekt in Ubud of in Bali die ik nog moet proberen?

X Ana

3 thoughts on “Een prachtige route tussen de rijstvelden: Hardlopen in Ubud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

What to expect when running in Chiang Mai

After running in Bali, Bangkok and Perth you can probably imagine that I really wanted to run in Chiang Mai…

“Bali, Perth, Bangkok…Je ging toch naar Australië?”

Ja, Ana, leg eens uit! Want mensen snappen het niet meer. Ik snap de verwarring helemaal! Er is ook veel…