Tips voor fotograferen met je telefoon

Je hoeft echt geen pro te zijn om mooie foto’s te kunnen maken. Noch heb je een digitale spiegelreflex camera nodig. Als je gewoon even rekening houdt met het volgende, kan je ook met je telefoon mooie foto’s maken. Hieronder volgen 5 belangrijke tips voor fotograferen met je telefoon.

5 x do’s voor fotograferen met je telefoon

1: Let op licht

Fotografeer met daglicht, geen kunstlicht. Het liefst buiten of bij het raam. Let op waar het licht vandaan komt en voorkom harde schaduwen.

Is het te zonnig? Teveel zonlicht zorgt voor harde schaduwen. Zorg dan dat je in de schaduw staat, maar nog wel buiten. Creëer soms schaduw, maar zorg ervoor dat het niet te donker wordt. Is het zelfs dan te donker? Gebruik een daglichtlamp om bij te schijnen. Als je die niet hebt dan helpt het ook om in een lichte omgeving te fotograferen. Een reflectiescherm of gewoonweg een wit vlak (bijvoorbeeld een wit A4’tje) kun je gebruiken om licht te laten terugkaatsen.

2: Denk na over de compositie

Zorg voor de juiste compositie. De juiste compositie van de foto zorgt voor het ‘het klopt gewoon’-gevoel. Hoe werkt dit? Verdeel je foto in vlakken van 1/3 en plaats het hoofdvoorwerp op één van deze lijnen.

  • Is een persoon het hoofdonderwerp van de foto? Zorg dan dat er meer ruimte is in de richting waar hij/zij naar kijkt.
  • Heb je niet de juiste compositie in één keer te pakken? Dan kan je met een uitsnede de foto nog redden. Let dan wel op dat de foto niet te klein wordt, zodat de foto ligniet teveel kwaliteit verliest.

Fotograferen met je telefoon
Originele foto: ik stoorde me aan het glas. Ook zag het er niet zo lekker uit als dat het in werkelijkheid was.

Fotograferen met je telefoonUiteindelijke resultaat!

  • Bij voorkeur maak je liggende foto’s. Liggend beeld is vaak beter geschikt voor portretten, landschapsofoto’s e.d.. Vierkant maken voor bijvoorbeeld instagram doe je aan de hand van de liggende foto.
  • Sta stil bij wat er nog meer op de foto komt. Je voeten? Een stukje van de tafel? Is dit de bedoeling of ging dit per ongeluk? Wat doet dat met je foto?

Fotograferen met je telefoonJe ziet hier mijn voeten met roze teennagels. Dat is expres, want dat pas bij mijn ontbijt.

  • Maak gebruik van bestaande lijnen.

Fotograferen met je telefoonIn een liggende foto komen landschappen beter tot hun recht. Zorg dat de horizon recht is!

Fotograferen met je telefoonDe lijnen verdelen de foto. De foto ‘klopt’ omdat hier de 1/3 regel is toegepast.

3: Bewerk je foto’s indien nodig

Zet je foto altijd recht. Niets zo vervelend als een scheve zee. Zorg dat je dit doet voordat je de foto gaat uitsnijden zodat je niet teveel beeld verliest.

Maak je foto’s lichter, eventueel ook de schaduwen. Verhoog het contrast een beetje, maak de foto nog wat koeler (of juist warmer). Ook kan je eventueel nog de kleuren wat feller maken.

4: Selfie-ontspanner

Gebruik de zelfontspanner voor selfies waar je niet je arm op wilt hebben. Bijvoorbeeld voor renfotos. Als je de live view uitzet of shutter aan dan maakt de iPhone er 10 achter elkaar. Zorg dat je mee aftelt en bedenk waar je ongeveer op de foto moet komen te staan. Let daarbij dus weer op compositie.

Fotograferen met je telefoon Met de zelfontspanner + bewerkt (lichter gemaakt)

5: Gebruik de beste camera op je telefoon

Gebruik zoveel mogelijk, dus ook voor bovengenoemde selfies, de beste camera op je telefoon. Vaak die aan de voorkant dus.

En terwijl ik zo aan het schrijven ben, merk ik dat ik nog 100 tips voor je heb. Ik denk dat er nog wel een ‘Fotograferen met je telefoon deel II’ aan komt. Maar misschien zijn er dingen waar jij tegenaan loopt waar ik over mee kan denken? Laat het me hieronder in de reacties weten!

Liefs, Ana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

6 basic tips voor smakelijkere foodfoto’s

Iedereen kan tegenwoordig foodfoto's maken. Met je telefoon of misschien heb je zelfs een goede camera aangeschaft. Toch kan het…