6 basic tips voor smakelijkere foodfoto’s

Iedereen kan tegenwoordig foodfoto’s maken. Met je telefoon of misschien heb je zelfs een goede camera aangeschaft. Toch kan het fotograferen van eten nog een dingetje blijven. Je gerecht kan dan nog zo lekker zijn, op de foto komt het dan helemaal niet zo smakelijk over. Met een paar simpele tips, lukt het jou voortaan wél. Ik geef je 6 basic tips, zodat je met zowel je telefoon als je camera betere foodfoto’s kunt maken.

1. Zorg voor daglicht

Logisch. Meestal – zeker in Nederland – eet je binnen. Dit is vaak niet de beste plek om een foodfoto te maken. Heb je geen statief of wil je met je telefoon foto’s van je eten maken, kijk dan of je een tafel bij het raam of op het terras kunt krijgen. Eet je thuis? Neem het even mee naar de vensterbank of balkon. Schijnt de zon volop dan is direct zonlicht geen goed idee, omdat je harde schaduwen krijgt. Wat je dan kunt doen is een laken voor het raam óf je gordijn dicht (dan moet het wel licht doorlaten). Het ‘spannendste’ is wanneer het licht niet recht van voren op je eten schijnt, maar juist met tegenlicht of van de zijkant. Als je niet een kookboek gaat maken, maar een ‘gewoon’ mooie foto dan zou ik me hier niet te druk over maken. Zorg dat je voldoende licht hebt, maar dat je niet te harde schaduwen krijgt. Dat is meestal al een behoorlijke uitdaging.

foodfoto's
Met slecht licht is het gewoon niet te doen! Deze bietenrisotto ziet er nou niet bepaald lekker uit. Dat is het nadeel van de winter, je eet je avondeten in het donker. Zonde, want het was wel lekker.

2. Liggend versus staand

Idealiter is een staand formaat beter voor het maken van foodfoto’s. Je kan meer diepte creëren in je foto, zodat je bijvoorbeeld de frietjes op de achtergrond ziet. Ga je de foto’s juist gebruiken voor je blog? Dan is liggend eigenlijk beter, maar dat heeft dus meer te maken met het beeldscherm waar je de foto’s op gaat zien dan het maken van de foto. Twijfel je? Maak dan verschillende foto’s zodat je later kunt kiezen! Meestal zal je dan wel het e.e.a. moeten herschikken op de foto om beide formaten interessant te maken.

Wil je onderstaand recept maken? Deze pink salad staat op Followfitgirls.com

 

foodfoto's
Liggende foto, geschikt voor bijvoorbeeld een blog.

 

foodfoto's
Staande foto, beter geschikt voor bijvoorbeeld een kookboek.

3. De 1/3 regel

Houd rekening met de gulden snede. Denk in 1/3. Waar in het kader plaats je het ‘hoofdonderwerp’? Het maakt da dus behoorlijk uit of je foto staand, liggend of misschien wel vierkant is (instagram). Je kan hiervoor ook gebruik maken van lijnen, zoals de lijnen van het bord of van het bestek. Meer uitleg hierover kan je hier lezen.

foodfoto's
De burger is geplaatst op 1/3 van de foto.

4. Denk na over wát je op de foto zet

Wil je alleen het eten? Het bord? Het bestek? Of misschien zelfs de tafel op de foto hebben? Al deze dingen bepalen namelijk de look & feel van jouw foodfoto. Is je tafel in het restaurant bruin, dan wordt je foto in zijn geheel al snel donkerder. Het is dan niet zo dat het niet kan, maar de vraag is of je eten er dan goed uitkomt. Als dit niet het geval is, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om meer het eten en minder de entourage te laten zien. Een bord in je handen van boven fotograferen? Let er dan op dat je hand er niet gek uitziet (je hebt dan soms zo’n kippenpoot omdat je niet alle vingers ziet) of dat je bewust je voeten wel of niet op de foto zet. Leidt het af of voegt het wat toe?

foodfoto's
Deze foto is niet door mijn selectie heen gekomen. Ik vind het handje ‘net niet’en de voeten ook niet.

5. Kies voor verschillende materialen

Als je thuis aan het spelen bent met je foodfoto’s, dan kan je spelen met materialen. Ik bedoel dan niet zozeer van het eten zelf, maar meer de materialen van je hulpstukken zoals het bord, een snijplank, bestek. Zelf heb ik verschillende schaaltjes, borden, bestek en stoffen servetten waar ik mee speel. Wat betreft het eten kan je ook spelen. Zo kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld iets van de ingrediënten (haver, tomaten, banaan) terug te laten komen op de foto. Nonchalant plaatsen van deze attributen werkt vaak goed!

foodfoto's
Gebruik verschillende materialen en denk aan je presentatie.

6. Zorg voor een mooie presentatie van je eten

Een stoof of stamppot zijn voorbeelden van gerechten die vaak moeilijk lekker op de foto te krijgen zijn. De ingrediënten zijn gekookt en misschien niet eens herkenbaar. Met de juiste borden én toppings kan je het geheel toch wat smakelijker op de foto zetten. Soms is de presentatie ver van de realiteit. Een bakje kwark moet bijvoorbeeld behoorlijk vol zitten, zodat het niet een leeg bakje lijkt. Toppings als fruit en noten zijn mooier óp de kwark dan er doorheen. Ben je van plan om het gefotografeerde eten zelf op te eten, dan moet je hier dus over nadenken. Want eenmaal door elkaar geroerd is het niet meer terug te draaien. Oja, en let dan ook op of je bord wel schoon is of de binnenkant van je schaaltje geen kwarkvlekken heeft. It’s all about the details!

foodfoto's

 

Foodfoto’s is een kwestie van oefenen!

Laat je me weten of je iets gehad hebt aan mijn tips? Succes!

Blijft het lastig, dan kan je mij natuurlijk inschakelen voor de foodfoto’s op jouw blog of website!

3 thoughts on “6 basic tips voor smakelijkere foodfoto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

What to expect when running in Chiang Mai

After running in Bali, Bangkok and Perth you can probably imagine that I really wanted to run in Chiang Mai…

“Bali, Perth, Bangkok…Je ging toch naar Australië?”

Ja, Ana, leg eens uit! Want mensen snappen het niet meer. Ik snap de verwarring helemaal! Er is ook veel…