Wat moet je nou eten op een wedstrijddag? Dit is hoe ik het doe

Wat moet je nou eten op een wedstrijddag? Vandaag ben ik te vinden in het roze startvak van de Mizuno Halve Marathon in Amsterdam. Hoewel het de derde keer is dat ik dit parcours ga lopen, blijft het spannend. Ik heb hier nu meer dan 100 dagen naartoe getraind door middel van de sportrustenmethode. Een voorbereiding is het halve werk, maar het resultaat is van veel factoren afhankelijk. Zo hebben weersomstandigheden, stress en voeding ook veel invloed. Het weer, daar heb ik – helaas – geen invloed op. Stress wel maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Waar ik het wel over ga hebben is eten: wat eet ik in voorbereiding op de halve marathon en op de dag zelf?

Voorbereiding

Ook hier geldt de gouden oude: voorbereiding is het halve werk. Ik drink de hele week voorafgaand aan de halve marathon veel water. Dat is altijd een goed idee maar de laatste week let ik daar extra op. Ook let ik extra op zout. Ik probeer minder zout te eten en zoute dingen – zoals chips – te laten staan. Voor zover dat lukt 😉 Verder probeer ik bieten te eten of bietensap te drinken. Waarom bieten? Die zorgen ervoor dat je je bloedcellen meer zuurstof opnemen, wat effect heeft op je hardloopprestaties. Verder zorg ik dat ik niet te zuinig ben met de koolhydraten, maar dat dit wel ‘goede’ koolhydraten zijn. Onder goede koolhydraten bedoel ik de koolhydraten uit pasta, wraps, aardappelen en dergelijke. Het liefst volkoren.

Eten op een wedstrijddag zelf

Ontbijt

Mijn ontbijt wijkt niet heel erg af van mijn reguliere ontbijt. Wel doe ik vooral van het fruit en de granen wat meer dan normaal. Mijn ontbijt bestaat uit plantaardige yoghurt, 1 schep vegan eiwitpoeder met vanillesmaak (die meng ik eerst met water voordat ik het in de yoghurt meng), 100/150 gram fruit en 30/40 gram granen. Ik houd veel van rood fruit zoals aardbeien. Hier zit veel smaak aan maar zijn laag in calorieën. Maar omdat ik daar niet op hoef te letten op zo’n wedstrijddag doe ik er ook vaak nog een halve banaan in. Ik drink veel water, zeker een glas of 3.

Tussendoor

Koffie! Rond een uur of 10.30 uur. En water.

eten op een wedstrijddag

 

Lunch

Het vervelende van de halve marathon is de tijd. Midden op de dag dus ik vind het altijd een gedoe met eten. Je wilt niet teveel eten omdat je bang bent voor een klotsende maag. Je kan niet te weinig eten want daar ga je ook zeker last van krijgen. Ik start rond 14.00 uur. Rond 12.30 uur eet ik een banaan en volkoren wrap met hummus en ruccola. Ook hier drink ik weer water. Als ik er aan denk dan ook een beetje bietensap.

Tijdens het rennen

Er zijn meestal één of twee punten waarop fruit wordt gegeven. De eerste keer is rond de 10 km. Ik pak de stukken fruit altijd! Ook pak ik bij de verzorgingsposten water én isotonedrank. De isotonedrank vind ik niet zo lekker, dus die pak ik niet bij elke verzorgingspost. Ik raak wel wat tijd kwijt, maar ja… wat is die 1 of 2 minuten op meer dan 2 uur? Een maar meter wandelen en zo een paar minuten verliezen ben niet bang voor. Graag zou ik wil wel een nieuw PR zetten maar niet ten kosten van alles. Ik weet dat door goed te drinken en mijn energielevel goed te houden, ik het voor mezelf veel plezierig houd.

Gelletjes

Dit jaar neem ik ook een gelletje mee. Dat is een hoog geconcentreerd papje met veel voedingswaarde. Het smaakt net zo lekker als dat het klinkt. De meningen of dat je dit nodig hebt tijdens een halve marathon zijn verdeeld. Ik heb ze eerder nooit genomen maar op advies van sportrusten neem ik ze nu wel mee en hoop ik dat ik energieker de halve marathon kan uitlopen.

Na afloop

Ik zorg dat ik twee wraps met hummus in mijn tas heb zitten. Meestal heb ik geen honger direct na het lopen maar na een uurtje wel en dan wil ik kunnen eten. En ik drink natuurlijk weer water. Als ik het goed heb gedaan dan hoef ik niet super veel water achteraf te drinken.

Avondeten

Normale avondmaaltijd maar meestal heb ik wel meer honger dus ik eet een grotere portie dan normaal. Ik probeer de avondmaaltijd niet te zien als een beloning maar soms voelt het wel zo. Dan probeer ik me te verwennen door niet te koken maar te bestellen. 9 van de 10 keer wordt het dan Indiaas of Thaise curry!

eten op een wedstrijddag

De volgende dag

De kans is wel aanwezig dat ik de dag daarop een enorme hongerklop krijg tijdens de lunch. Het ontbijt gaat meestal nog wel en dan voldoet een normaal ontbijt. Maar de lunch… daar kan ik opeens 4 of 5 sneetjes brood op in plaats van 2 of 3. Nou ja, dan weet ik wel waar het vandaan komt 😉 Ik probeer dan in ieder geval zo voedzaam mogelijk te eten, maar dat lukt niet altijd omdat de honger te groot is en mijn discipline dan op is. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat ik niet afval van het lopen van een halve marathon 😉

Ik ben benieuwd wat jullie eten op een wedstrijddag. Doe je dingen anders dan normaal? Zit je ook met de timing van je maaltijden te puzzelen? Heb je nog tips voor mij? Laat het hieronder achter in de reacties!

Liefs, Ana

Ps. Ik blijf ook nog bloggen voor FollowFitgirls hoor, maar vond het ook tijd voor een eigen blog.

8 thoughts on “Wat moet je nou eten op een wedstrijddag? Dit is hoe ik het doe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

My 5 favorite Canggu breakfasts spots

One thing became very clear to me after spending more than two months on Bali: it is super easy to…

What to expect when running in Chiang Mai

After running in Bali, Bangkok and Perth you can probably imagine that I really wanted to run in Chiang Mai…