4 x Digital Nomad Struggles én oplossingen! – Werken op Nusa Lembongan

Anders dan mijn leven op instagram doet vermoeden: er wordt hier hard gewerkt, ook al is het misschien met onze voeten in een zwembad en een kokosnoot in onze handen. Het digitale nomaden bestaan kent zo haar challenges. In dit blog benoem ik 4 digital nomad struggles. Mét mogelijke oplossingen, om positief te blijven 😉

1. Wifi-struggles

We dachten het niet hebben van internet met een Balinese simkaart van 37 GB wel gedekt te hebben. Zou de wifi niet zo top zijn, dan konden we de 3G via een hotspot van onze telefoons delen, was onze gedachte. Met volle moed gingen wij voor een week naar Nusa Lembongan om daar dus te werken met onze voeten in het zand. Helaas, 3G en wifi op het eiland gaan via dezelfde verbinding. Is er slechte wifi, dan heb je dus ook slechte 3G. Bovendien valt het laden van afbeeldingen e.d. nog vies tegen als je alles opeens met 3G moet doen. Na een week gingen we dan ook weer naar Bali vasteland. Als ik dit had geweten dan had ik mijn offline werk, het schrijven zelf, voor die week bewaard zodat ik genoeg te doen had zonder internet.

Digital nomad struggles

Digital Nomad Struggles: Bij Ginger & Jamu hadden ze wel stopcontacten, maar wifi en 3G ontvangst was helaas minder!

2. Elektriciteit-struggles

Er was één plekje op Nusa Lembongan waar we – een soort van – gegarandeerd internet hadden. Er zat een cafeetje op de berg, pal naast de ontvangstmast. Zaten we daar lekker te werken, was na een uur of 5 de batterij van mijn laptop leeg. Helaas voor mij had dit cafeetje geen stopcontacten! Daar had ik geen rekening mee gehouden. Hoe kan je dit oplossen? 1) zorg dat je een goede batterij hebt, zoals die van Bas, die ging de hele dag mee. 2) zorg voor een power bank. Ik had geen van beide, dus dat betekende dat ik terug naar ons guest house kon om daar op mijn kamer te zitten werken. Dit cafeetje was zeker niet hetenige zonder (werkende) stopcontacten!

Digital nomad struggles

Digital Nomad Struggles: Werken op een hotelkamer is niet super inspirerend, maar soms had ik weinig keus.

3. Alles-duurt-lang-struggles

Hoewel het leven voor ons hier toch een stuk relaxter is, zonder al te veel sociale verplichtingen, is het soms behoorlijk lastig om in te schatten hoeveel tijd  alles kost. Heb je thuis in 15 minuten gedoucht, aangekleed en ontbeten, kun je daar op Bali rustig 1,5 uur voor uitrekken. Of je je ontbijt inclusief hebt, of buiten de deur gaat ontbijten: je ochtendritueel neemt veel meer tijd in beslag. Meestal is dat geen probleem, maar soms, als je bijvoorbeeld werkafspraken in de ochtend hebt staan, dan kan het wel een beetje irritant zijn. Hoe op te lossen? Een ontbijttentje vinden dat vroeg open is en je dag extra vroeg beginnen! Mijn wekker gaat hier standaard om 6 uur of eerder (als ik ga hardlopen). Niet ontbijten of zelf koken in je guest house kan natuurlijk ook. Maar stiekem geniet ik daarvoor veel te veel van de Balinese ontbijtjes 😉

Digital nomad struggles

Bali Eco Deli: hier kwamen we heen omdat het een co-working space zou zijn. Ze hadden tig stopcontacten maar 2 daarvan deden het uiteindelijk maar. Wifi deed het helaas niet.

4. Pinpas-struggles

Deze hoort niet helemaal in het rijtje thuis, het is meer een reis/Bali-struggle, maar we hebben zo’n pech gehad met onze pinpassen dat het niet kan ontbreken. We zijn al twee keer geskimd en daardoor 3 passen kwijtgeraakt, al 2 passen zijn er ingeslikt door een apparaat en 1 heb ik zelf per ongeluk geblokkeerd door Bas zijn pincode verkeerd in te toetsen. Niet handig. Altijd in het buitenland, maar vooral op Bali, moet je uitkijken met je pinpassen en de automaten die je gebruikt. Ik had niet verwacht dat we in drie maanden zes passen kwijt zouden zijn. Bij een normale vakantie ben je na een week of 2-3 thuis om het weer netjes te regelen en de nieuwe bankpassen op te vangen. Hoe we nu al onze pinpassen, creditcards en nieuwe pincodes gaan ontvangen? Dat wordt nog wel even een uitdaging zonder een vast adres. Hoe kan je dit voorkomen? Let goed op bij het pinnen. Zie hier waar je op kunt letten. Pin zoveel mogelijk bij een bank en zorg dat je extra bankpassen hebt van verschillende rekeningen. Zorg dat je geld verdeeld is over verschillende rekeningen, zodat niet alles in een keer leeggetrokken kan worden.

Digital nomad struggles

Digital Nomad Struggles: Bas die heeft er nauwelijks last van, wat soms extra frustrerend was voor mij. Nou ja, dan maar foto’s maken he 😉

Zijn er nog voordehandliggende oplossingen voor onze Digital Nomad Struggles waar ik niet aan heb gedacht (behalve stoppen met zeuren omdat ik er een zonnetje en vrijheid voor terugkrijg)?

One thought on “4 x Digital Nomad Struggles én oplossingen! – Werken op Nusa Lembongan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Tips for when you are travelling on a budget

Since we left Amsterdam in July, we have been travelling to different Asian countries. Yes, we’ve been to Australia as…

What to expect when running in Chiang Mai

After running in Bali, Bangkok and Perth you can probably imagine that I really wanted to run in Chiang Mai…